1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Водолази ограбват подводните богатства на Черно море заради скрап

Водолази ограбват подводните богатства на Черно море заради скрап

Единствено все още са съхранени потъналите съдове в т.нар. морско гробище край Шабла

Водолази разбиват и ограбват подводните богатства на Черно море заради скрап и цветни метали, алармираха от шабленското село Тюленово, пише в. "Монитор". Дамян Дамянов, който е водолаз от много години, обясни, че набезите са ежедневни и са организирани.

“Цели бригади се гмуркат и разграбват забележителностите по морското дъно”, каза Дамянов. Той припомни, че именно такива недобросъвестни гмуркачи са разбили потънали дървени кораби по северното добруджанско Черноморие на възраст от 200-300 години, като са измъкнали бронзовите гвоздеи, с които са ковани по онова време морските съдове.

“Едно време държавата пазеше тези обекти, докато сега те са ежедневно подлагани на вандалщина от хора, превърнали това в професия и начин на съществуване заради цветните метали. Единствено все още са съхранени потъналите съдове в т.нар. морско гробище край Шабла”, каза водолазът и допълни, че на туристите, пожелали да се гмурнат под вода, се показват както подводни пещери, така и потънали кораби от отминали времена. Точно край Тюленово подводните пещери са най-много и са изключително разнообразни. Тази година предимно румънски туристи са се гмуркали, като са ползвали базата на водолазния клуб в Тюленово.

Търсачи на желязо плъзнаха и край Камен бряг. Водолази вадят котви и вериги на потънали кораби, които после продават за скрап. „Ако вандалщината под водата върви с такива темпове, в скоро време на туристите няма да има какво да показваме, освен флора и фауна,” смята Дамян Дамянов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.