1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Военни ще взривяват замръзналото устие на р. Велека

Военни ще взривяват замръзналото устие на р. Велека

Снимка:

Реката преля и заля пътя от Ахтопол за Синеморец и Резово вчера

Военни ще взривяват пясъчната коса на река Велека. От областна администрация съобщиха пред Би Ти Ви, че областният управител Павел Маринов е започнал подготовка по операция и на терен са заведени сапьори от базата в Атия. Река Велека преля и заля пътя от Ахтопол за Синеморец и Резово вчера, ситуацията все още не е овладяна.

"Опитахме да прокопаем пясъка, за да се отече водата. Това обаче се оказа невъзможно. Имаме нужда държавата да се намеси и да помогне да спрем реката. Трябва да се взриви пясъчната коса", обясни кметът на Царево Георги Лапчев.

Пред Агенция "Фокус" той коментира, че след взривяването на пясъчната коса, която всъщност пречи на оттичането на реката в морето, ще са необходими няколко часа докато водите на реката се отдръпнат от пътя и той отново стане проходим.

В момента пътят Царево - Резово остава затворен и залят с около 50 сантиметра вода. "Селата Резово и Синеморец са откъснати от света, но в тях има ток, вода и храна и положението не е притеснително", каза още Лапчев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.