1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Военно-окръжната прокуратура в Пловдив поема разследването за наводнението в село Бисер

Военно-окръжната прокуратура в Пловдив поема разследването за наводнението в село Бисер

Скъсването на стената на язовир "Иваново" преди година предизвика бедствието

Военно-окръжната прокуратура в Пловдив поема разследването за трагичното наводнение в село Бисер преди година, причинено от скъсването на стената на язовир "Иваново". Това се казва в официално съобщение на държавното обвинение. Язовирът е собственост на военните и задължение на Министерството на отбраната е било да поддържат стената и другите съоръжения в изправност. При потопа загинаха шестима души от село Бисер и двама от село Иваново, предаде Дарик радио.

Досъдебното производство досега се води в Районната прокуратура в Харманли. Според наблюдаващия прокурор, от събраните доказателства се налага промяната на подсъдността, тъй като към момента на наводнението язовир "Иваново" попада в границите на военния полигон в Корен. Управлението, стопанисването и поддържането на военния полигон - корпусен учебен център „Корен", е било възложено на Министерство на отбраната. Че язовирът попада в границите на полигона е установено с постановление на Министерски съвет от 1961 г., когато в управление на Министерството на отбраната са били предоставени отчуждени 43418 дка земи за изграждането на полигона. Оттогава хидросъоръжението се ползва от МО за провеждане на обучения по подводно кормуване и десантиране. За това е бил съставен и Акт за публична държавна собственост № 0567/23.04.2003 г.

Военно-окръжната прокуратура в Пловдив е компетентна да продължи разследването, при което да персонализира лицата от военното министерство, ангажирани с управлението, стопанисването и поддържането на корпусен учебен център „Корен", в чиито граници е включен и язовир „Иваново".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.