1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Вотът на повече от 1100 души определи най-харесваното дърво в България през 2012 г.

Вотът на повече от 1100 души определи най-харесваното дърво в България през 2012 г.

Награждаването ще се състои днес от 11.00 ч. в Полския институт в София

Вотът на повече от 1100 души определи най-харесваното дърво в България през 2012 г. в конкурса „Дърво с корен” на Фондация „ЕкоОбщност”. Кое е то ще бъде обявено на церемонията за награждаване, която ще се състои днес, 7 декември 2012 г., от 11.00 ч. в Полския институт на ул. "Веслец" 12 в София.

Победителят е излъчен с електронно гласуване измежду 10-те най-добри предложения, постъпили тази година, от общо 47 номинации от цялата страна. На церемонията ще бъдат обявени и наградени и победителите в двете допълнителни категории „Млад природолюбител” и „Дърво с бъдеще”.

Любопитното около тазгодишния победител в конкурса е, че след подаване на номинацията бяха установени нови подробности от историята на дървото, които сочат пряка връзка с историята на знаменити хайдути.

Историите на всички финалисти в „Дърво с корен 2012” и техни снимки могат да бъдат открити на сайта на Фондация „ЕкоОбщност” www.bepf-bg.org.

Конкурсът „Дърво с корен”, организиран от Фондация „ЕкоОбщност”, се провежда за трета поредна година и е част от конкурса „Европейско дърво на годината”. Първият победител през 2010 г. стана 600-годишният чинар в с. Гърмен, Благоевградско, който впоследствие се класира на второ място в „Европейско дърво на годината 2011”, а 700-годишният бряст, растящ на брега на р. Бели Лом, близо до русенското с. Нисово бе миналогодишното българско „Дърво с корен“.

Гласуването за конкурса „Европейско дърво на годината 2013” ще се проведе онлайн в началото на 2013-та.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.