1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Времето ще бъде облачно и валежите постепенно ще обхванат почти цялата страна

Времето ще бъде облачно и валежите постепенно ще обхванат почти цялата страна

Максимални температури между 14 и 19°, в София – около 14°

Под влияние на преминаващ през Балканския полуостров средиземноморски циклон, днес у нас ще се създаде нова валежна обстановка. Времето ще бъде облачно и валежите постепенно ще обхванат почти цялата страна, най-късно Североизточна България, където преди обяд облачността ще е все още разкъсана и ще има слънчеви часове. Значителни ще бъдат количествата на места в Южна България и Централния Предбалкан. Без валежи ще бъде в крайните северозападни райони. В западната половина от страната ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад, а в източната – от изток-югоизток; вечерта и през нощта срещу петък в Източна България вятърът ще се ориентира от североизток и ще се усили. Максимални температури между 14 и 19°, в София – около 14°, съобщава дежурният синоптик на НИМХ при БАН Красимир Стоев, цитиран от агенция КРОСС.

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за май – още малко ще се понижи, след което ще започне бавно да се повишава.

Над планините ще е облачно, билата ще са в мъгла. На много места ще вали дъжд, а над 1900 метра – сняг. На места валежите ще бъдат значителни, придружени от гръмотевици. Ще духа силен вятър, в масивите от западната част от страната от север, а в източната – от юг-югоизток. Максимална температура на височина 1200 метра около 8°, на 2000 метра – около 3°.

Над Черноморието ще преобладава облачно време. Преди обяд временни разкъсвания на облачността ще има над северното крайбрежие. Ще вали дъжд, по-интензивен с гръмотевици по южното крайбрежие. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максимални температури: 18-20°. Температурата на морската вода е около 18°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.