1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Всеки германец с по 37 кг пластмасови отпадъци

Всеки германец с по 37 кг пластмасови отпадъци

За периода между 2005-та и 2015 година пластмасовите отпадъци в Европейския съюз са се увеличили с около 12 процента

Средно по 37 килограма пластмасови отпадъци от опаковки "произвежда" всеки германец за една година, става ясно от доклад на Института за германска икономика в Кьолн. Количеството е с 6 килограма по-голямо от средното за Европейския съюз.

За периода между 2005-та и 2015 година пластмасовите отпадъци в Европейския съюз са се увеличили с около 12 процента. В Германия ръстът за същия период е с една трета. По този показател страната е на едно от последните места в Съюза, като зад нея са само три държави. Това са Ирландия с 61 килограма на глава от населението, Люксембург с 52 килограма и Естония с 46 килограма. Най-добре се представя Хърватия с малко над 12 килограма пластмасови отпадъци.

Статистиката за боклука от всякакви опаковки, в това число хартия, метал, дървесина, пластмаса и стъкло, отрежда на Федералната Република с над 200 килограма незавидното първо място по количество на глава от населението. От тях около 150 килограма се рециклират. Според Евростат в тази класация България е на предпоследно място. Всеки наш съгражданин генерира малко над 50 килограма отпадъци от опаковки, като три четвърти от количеството се рециклират. По-добри от нас са само хърватите.

Като реакция на тази статистика, Европейската комисия разработва стратегия за намаляването на пластмасовите отпадъци, която ще бъде представена на 6 декември. Предвидено е издаването на общовалиден регламент за разделянето на боклука и рециклирането.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.