1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Всеки трети в света без достъп до чиста питейна вода

Всеки трети в света без достъп до чиста питейна вода

В най-голям риск са децата в бедните селски региони

Над 2 милиарда души, или всеки трети човек в света, е без достъп до чиста питейна вода. Tова са данните от съвместен доклад на УНИЦЕФ и Световната здравна организация, публикуван в Женева. 785 милиона от тях не разполагат с почти никаква вода, а половината население на планетата, или над 4 милиарда, нямат санитарни условия.

Въпреки, че за периода от 2000 до 2017 година достъпът до питейна вода, санитарни възли и хигиена се е подобрил значително, все още има прекалено много хора, за които тези неща са недостижими. Причината е, че напредъкът е разпределен неравномерно, а разликите в качеството на услугите са огромни. За разглежданите 18 години нови близо 2 милиарда души са получили поне някакво водоснабдяване, но всеки 10-ти жител на Земята все още е лишен от такова.

В най-голям риск са децата в бедните селски региони, посочват експертите от УНИЦЕФ. Затова те призовават правителствата да инвестират повече средства в изграждането на водопреносна и канализационна мрежа в малките населени места.

При санитарните условия подобрение има за над 2 милиарда души, като в много страни все още няма функциониращи системи за отвеждане на отпадните води. 2 милиарда души нямат хигиенична тоалетна, като 70 процента от тях живеят на село, а една трета са жители на най-бедните държави в света. Един от основните проблеми, посочват експертите от Световната здравна организация, остава липсата на тоалетни. В момента проблемът засяга най-вече хората в южните региони на Африка.

Липсващите хигиенни условия водят до много заболявания, особено при децата. Според доклада всяка година около 300 хиляди деца под пет години умират от стомашно-чревни болести, предизвикани от замърсена вода. Други заболявания са холерата, хепатит А и тиф.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.