1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Всички държави от Дунавския регион ще промотират дестинация Дунав

Всички държави от Дунавския регион ще промотират дестинация Дунав

Това стана ясно по време на дискусия, провела се в рамките на световното туристическо изложение ITB Берлин

Всички държави от Дунавския регион се обединиха в обща кауза да промотират дестинация Дунав. Това стана ясно по време на дискусия за възможностите за развитие на туризма в Дунавския регион, която се проведе в представителството на провинция Баден Вюртенберг в рамките на световното туристическо изложение ITB Берлин. България беше представена от заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Иво Маринов. Всички 14 страни-участници в тази инициатива – България, Сърбия, Румъния, Словакия, Австрия, Германия, Унгария, Молдова, Украйна, Черна гора, Босна и Херцеговина, Чехия, Словения и Хърватска, единодушно подкрепиха идеята да работят заедно върху промотирането и маркетирането на общ продукт Дунав.

Иво Маринов, в качеството си на съкоординатор на Приоритетна област 3 „Туризъм, култура и контакти между хората“, представи пред участниците във форума напредъка по Дунавската стратегия и направеното до момента от страните-членки. Тази година участниците в инициативата в рамките на туристическото изложение са двойно повече в сравнение с миналата. В процес е подготовката на София за домакинство на среща на координаторите в края на април, съобщи Иво Маринов. Чрез Дунавската стратегия ще се опитаме да позиционираме региона като атрактивна и модерна дестинация за туризъм, каза още заместник-министърът.

Развитието на бранд Дунав и хармонизирането на системата за статистически анализи и мониторинг на туристическата дейност са основните цели на страните-участници. Зам.-министър Маринов подчерта огромната роля на Европейската комисия, Дунавския компетентен център и Световната туристическа организация към ООН при развитието на региона. На срещата бяха дискутирани и съвместните туристически маршрути Пътят на римските императори и Пътят на виното. В Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, съвместно с Дунавския компетентен център, вече е създадено звено за контакт за реализацията на стратегията. Предстои създаването на регионално звено и в Русе.

По-рано националният щанд на България беше посетен от председателя на Европейската СПА асоциация Мартин Плахи. Двамата със заместник-министър Иво Маринов обсъдиха подготовката за провеждането на Годишния конгрес на асоциацията през месец май в Поморие. Събитието беше оценено като най-значимото в областта на СПА и уелнес туризма на континента през 2013 г.

В рамките на посещението си в Берлин Иво Маринов разговаря с директора на Националната туристическа организация на Сърбия Гордана Пламенац. Двамата обсъдиха развитието на съвместния регионален маркетинг и реклама, както и предстоящото избиране на представител на европейската туристическа комисия в Китай.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.