1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Всички фирми са длъжни да събират разделно отпадъците си от началото на 2013 г.

Всички фирми са длъжни да събират разделно отпадъците си от началото на 2013 г.

При първо нарушение санкцията е от 3 до 10 хил. лв.

От началото на 2013 г. всички фирми ще са длъжни по закон да събират разделно отпадъците си от хартия, пластмаса, стъкло и метали. Те ще трябва също така да ги предават на дружества, които имат разрешение за търговия с тях или на специални организации по оползотворяването им. Досега това задължение важеше само за промишлените предприятия, но от 1 януари то засяга всички ползватели на търговски обекти, промишлени и административни сгради, съобщава "Капитал Daily".

При първо нарушение санкцията е от 3 до 10 хил. лв. Отговорник е кметът, а общината решава кой да е санкциониращият орган - инспекторатът, екополицията или отделни инспектори.

И фирмите, и администрацията обаче не са наясно с новите си задължения. В повечето общини няма наредби как да се изпълняват те, твърдят директори на организации за оползотворяване на отпадъците. Така вероятно ще се прилага правилото да не се глобяват фирми в общини, които не са организирали система за разделно събиране.

Междувременно Министерството на околната среда и водите (МОСВ) издаде наредби и указания, които уреждат закона разнопосочно и създават хаос сред компании.

Според закона, фирмите и учрежденията са длъжни да събират отпадъците си и да ги предават на специализирани дружества. Кметът пък трябва да сключи договор с фирма, която да осигури цветните контейнери в общината. Според последните "Задължения на търговските обекти", публикувани от ресорното министерство на сайта му обаче, магазините и учрежденията е задължително да имат кошчета за разделно събиране.

"Въвеждането на това изискване в никой случай не означава да се променя цялостно организацията на дейността на търговските обекти, като се закупуват или поставят специални съдове за сметка на търговеца. Необходимо е единствено да бъде сключен договор с фирма, която да обслужва това задължение, като в най-честия случай това ще бъде организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки. По този начин ще се използва наличната инфраструктура от цветни контейнери, като могат да се договарят допълнителни, които да обслужват специално търговските обекти и административните сгради", отбелязват от министерството.

В закона не е записано какво представлява системата за разделно събиране. Според наредбата на МОСВ, това е съд, чувал или контейнер, поставен в мястото за продажба или такъв на улицата. Има възможност за събиране и в торби, които да се оставят на тротоара. От министерството обясняват, че преди всичко трябва да бъдат актуализирани общинските наредби по въпроса.

"Осъществяването на разделното събиране не е обвързано задължително с разполагането на определен вид кошчета или друг специфичен вид съдове. Всеки обект има възможност да определи по какъв начин да събира отпадъците, стига да доказва, че те се събират разделно", е коментарът на министерството. Оттам допълват, че контролът ще се извършва от служителите на регионалните инспекции по околна среда и води (РИОСВ).

Според организациите по оползотворяване на опаковки наистина има проблем със забавеното разясняване на новия закон. "Досега нямаше масирана информационна кампания какви са изискванията и какви санкции да очакват търговските обекти. Има и много общини в България, които също не са наясно със закона. Дали обектите ще си вадят във вързопче хартия пред магазина, дали и с кого ще сключат договор е въпрос и на наредба в съответното населено място, и на заповед на кмета", коментира Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на "Екопак".

От друга от специализираните организации изразиха съмнение, че още от началото на годината ще се налагат глоби. "Дружествата, които имат повече отпадъци, обикновено са се погрижили за тяхното събиране и извозване. Всяка фирма обаче има различни по обем отпадъци и няма универсално решение", отбелязва Диан Димов, изпълнителен директор на "Булекопак".

По думите му, "Булекопак" плаща на фирмите за отпадъците, ако те са еднотипни и не се налага да бъдат сепарирани. Ако пък количествата са малки или фирмата е на труднодостъпно място, начисляват минимални цени за извозване и ползване на сепариращата инсталация. "Като цяло разходите за събиране не могат да бъдат покрити от стойността на отпадъците. Издържаме тази дейност от продуктовите такси", отбелязва Тодор Бургуджиев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.