1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Всички ловни стопанства в Бургаска област са имали предварителни заявки за лов

Всички ловни стопанства в Бургаска област са имали предварителни заявки за лов

Германци, австрийци и испанци оценяват единствено лова на глигани

Всички ловни стопанства в Бургаска област са имали предварителни заявки за лов. Това съобщи Сахак Сахакян, старши експерт „Ловно и рибно стопанство” към Регионалното управление по горите (РУГ)-Бургас, цитиран от Агенция "Фокус".

Три са ловните стопанства на територията на област Бургас. Това са Държавните ловни стопанства „Несебър”, „Рапотамо” и „Граматиково”. Всички стопанства имаха предварителни заявки през месеците януари и февруари за лов на бекаси от седем-осем групи ловци, обясни Сахакян. Също така и заявки от по една-две групи за лов на диви прасета в оградените територии. Тези чуждестранни ловци не са могли да пристигнат за лов паради наложената забрана заради опасността от разпространение на шап. От РУГ – Бургас не могат да изчислят загубите, които зависят и от количеството обстреляни животни. На територията на ловните стопанства в Бургас се ловува всичко, категоричен е Сахакян. Германци, австрийци и испанци оценяват единствено лова на глигани. Гърци, италианци и французи се интересуват само от дребен дивеч. Част от тях не признават друг лов, освен този на бекаси. За цяла Бургаска област няма заловени бракониери по време на забраната за лов заради шапа, с изключение на първия ден и то само един бракониер.

В понеделник в Бургаска област ще бъдат пуснати около 5000 яребици и фазани. Всяка пролет ловните сдружения пускат за своя сметка яребици, фазани и друг пернат дивеч. Лошото е, че не могат да бъдат задържани повече от средата на март в волиерите за доотглеждане, защото мъжките започват да се избиват помежду си. Поради тази причина от РУГ – Бургас се надяват за разрешение за убиване на хищници на север от Бургас.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.