1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Всички въглищни електроцентрали в Холандия ще бъдат закрити до 2030 г.

Всички въглищни електроцентрали в Холандия ще бъдат закрити до 2030 г.

Този ход вероятно ще се окаже конфликтен

Холандия обяви края на въглищата в страната, съобщавайки, че е определила дата за закриване на всичките си въглищни електроцентрали до 2030 г. като част от споразумение между политическите партии за формиране на коалиционно правителство, пише greentech.bg.

Месеци след общите избори в страната, новото коалиционно правителство на Нидерландия най-накрая публикува условията на сделката между четири партии, за да формира дясноцентристко правителство, водено от либералния премиер Марк Рутте. Пактът обещава да затвори петте останали електроцентрали, захранвани с въглища, до 2030 г., съобщава Ройтерс.

Този ход ще бъде приветстван от зелени групи, но вероятно ще се окаже конфликтен, като се има предвид, че съоръженията струват милиарди евро, а някои от тях заработиха едва през 2015 г.

Затварянето обаче се смята за необходимо, за да се постигнат амбициозни цели, които се очаква да бъдат подкрепени от новото правителство – да намали емисиите на CO2 с 49% между 1990 и 2030 г.

За да помогне за постепенното премахване на петте останали инсталации, пактът предвижда планове за въвеждане на минимална цена на въглерода в енергийния сектор като добавка към цената на Европейската схема за търговия с въглеродни емисии, достигайки 43 евро на тон до 2030 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.