1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Всяка десета ядрена централа в света е в земетръсна зона

Всяка десета ядрена централа в света е в земетръсна зона

Държави като Германия и Китай постепенно се отказват от своите ядрени програми

Повече от една от десет ядрени централи в света са застрашени от цунами или силно земетресение, подобни на бедствието, което сполетя Япония в началото на март, съобщи в. “Индипендънт”. Това показва последното проучване на компанията Maplecroft.

Причината е, че централите са построени на неподходящи места. Най-малко 76 действащи ядрени електроцентрали в Япония, Тайван, Китай, Южна Корея, Индия, Пакистан и САЩ се намират в крайбрежни зони, които са крайно уязвими при цунами.

От общо 442-те съществуващи АЕЦ повече от 1 на всеки 10 по една или друга причина се намират на места с висок или крайно висок риск от земетресения. Такива са например атомните електроцентрали в Япония, САЩ, Тайван, Армения и Словения. През декември 1988 г. в северозападната част на Армения земетресение отне живота на около 25 000 души.

От типа на авариралите във Фукушима реактори, тоест такива, които нямат вторична обвивка, която да предотврати радиоактивно замърсяване при пробив на първичната им обвивка, имат Унгария, Словакия и Чехия. Експерти предупреждават, че най-обезпокояващото е, че много от рисковите централи се намират в страни, които са далеч по-неподготвени от Япония да се справят с кризата, която в момента изживява азиатската страна.

Професор Кейт Барнем, физик от Imperial College London, коментира, че Япония е една от най-високотехнологичните страни в света и въпреки това ще има огромни проблеми да се справи с екологичните последици.

Въпреки че осигуряват 6% от общото количество електроенергия в световен мащаб, страхът от изпускането на отровни емисии накара държави като Германия и Китай да започнат постепенно да се отказват от своите ядрени програми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.