1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Всяка секунда гора с размерите на футболно игрище се изсича незаконно

Всяка секунда гора с размерите на футболно игрище се изсича незаконно

Някои от най-засегнатите страни са Индонезия, Мадагаскар и няколко държави в Северна Африка

Незаконната сеч по целия свят печели на нарушителите между 10 и 15 млрд. долара годишно. Най-често това се извършва от организирани престъпни групировки, а най-големият дял от печалбите се прибира от корумпирани държавни служители. За тази тенденция става ясно благодарение на данните от нов доклад на Световната банка, цитиран от „Би Би Си“. 

Някои от най-засегнатите страни са Индонезия, Мадагаскар и няколко държави в Северна Африка. Според банката преследването на нарушителите чрез наказателно-правната система е довело до големи положителни промени в някои страни. Според доклада това ще накара и други държави да последват примера им.

Анализът показва, че всяка секунда гора с размерите на футболно игрище се изсича незаконно. Информацията на Световната банка описва каналите за разпространение на незаконно придобитата дървесина, които наподобяват тези за разпространение на наркотици. Тенденцията обаче показва, че повечето престъпления остават незабелязани, неразкрити или просто се игнорират.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.