1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Всяко трето дете в първи клас у нас е с наднормено тегло

Всяко трето дете в първи клас у нас е с наднормено тегло

Страната ни се нарежда на шесто място в Европейския съюз по дял на затлъстелите деца между 11 и 17 години

Всяко трето дете в първи клас у нас е с наднормено тегло. Страната ни се нарежда на шесто място в Европейския съюз по дял на затлъстелите деца между 11 и 17 години. Това заяви председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания доц. Светослав Ханджиев по Радио "Дарик". Той уточни и, че проблемът е глобален: "С около 80% е нараснал броят на затлъстелите в Китай за последните 30 години. Ежедневно се покачва броят на хората с наднормено тегло в Бразилия и САЩ. Единствено Дания е успяла да задържи процента на затлъстелите непроменен за последните 10 години", пише "Дневник".

Според Ханджиев превенцията на затлъстяването трябва да започне още в утробата. Бременните жени трябва внимателно да следят теглото си и за цялата бременност, то не трябва да се качи с повече от 15 кг. До петата година на детето е добре да му се ограничава консумацията на захарните и тестени изделия, съветва още доцентът. Особено важни са и движението и сънят. 

При добра диета и движение наднорменото тегло се преодолява през пубертета, коментира детският ендокринолог д-р Елисавета Стефанова. Тенденцията е такава, че по-тежките деца навлизат в пубертета няколко месеца по-рано от връстниците си - три до шест - заради увеличеното наличие на инсулин и лептин, които участват във въглехидратната обмяна и регулация на телесното тегло и имат отношение към узряването на тялото, обясни тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.