1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Втори февруари - световен ден на влажните зони

Втори февруари - световен ден на влажните зони

БДЗП традиционно организира различни мероприятия за отбелязване на празника

На втори февруари по традиция се отбелязва световният ден на влажните зони.  Той се чества официално от 1997 г., а през 1971 г., в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони или така наречената Рамсарска конвенция. Членове на конвенцията са 154 страни в света като всяка от тях предлага влажни зони в рамките на своята територия, които да бъдат включени в Списък на влажните зони с международно значение. България е осмата страна, присъединила се към конвенцията, първоначално с четири влажни зони - резерватите Сребърна, Атанасовското езеро, блатото Аркутино и езерото Дуранкулак.

В края на 2002 г. Рамсарските обекти у нас са удвоени, прибавени са Шабла, остров Ибиша, Пода, Поморийски влажни зони, езерото Вая и Комплекс Беленски острови. Сега страната ни има 10 влажни зони, с международно значение, с обща площ 20306 хa. Влажните зони са сред най-продуктивните екосистеми на Земята. Те изпълняват основни екологични функции, като регулатори на водните режими и като местообитания на растителни и животински видове.
 
Мотото на Световния ден на влажните зони за 2010 г. е "Грижа за влажните зони - отговор на климатичните промени", като целта е да се привлече вниманието върху проблема, че доброто състояние на влажните зони е основно условие за човешкото здраве. Темата е особено актуална с оглед на срещата за климатичните промени, която се проведе по-рано тази година в Копенхаген.
 
Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) традиционно организира различни мероприятия за отбелязване на празника. Съвместно с РИОСВ Бургас, по случай Световния ден на влажните зони, ще бъдат организирани: ден на отворени врати в Природозащитен център „Пода”, посещение на Директора на РИОСВ Бургас – Бойчо Георгиев местността, наблюдение на птици от Укритието на РИОСВ Бургас до Атанасовско езеро  и няколко дискусии на тема „Бургаските влажни зони” с участници в еко-клубoве в град Бургас и гр.Българово.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.