1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Втори кораб за борба с нефтени разливи ще има в Черно море през 2011 г.

Втори кораб за борба с нефтени разливи ще има в Черно море през 2011 г.

Досега такъв кораб имаше само в Костанца, Румъния

Втори кораб за борба с нефтени разливи ще бъде базиран в Черно море през 2011 г. Решението бе взето на провелото се заседание на Административния борд на Европейската агенция по морска безопасност (EMSA),съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Това е резултат от отправените през настоящата година обосновани искания от страна на Изпълнителна агенция "Морска администрация".

В началото на тази година Морска администрация проведе съвместно учение с EMSA във Варна за предотвратяване на последиците от мащабни нефтени разливи в морето. След направения разбор от него, изпълнителният директор на агенцията к.д.п. Сергей Църнаклийски обяви, че България ще настоява втори специализиран кораб на Европейската агенция по морска безопасност, оборудван с най-съвременни средства за борба с мащабни нефтени разливи, да бъде базиран в Черно море.

Досега такъв кораб имаше само в Костанца, Румъния и черноморските държави трябваше да разчитат на него в случай на мащабен инцидент в района на Черно море. След предприетите действия от страна на Морска администрация и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията EMSA взе решение да стартира търг за втори кораб, което ще повиши възможността за справяне с такива инциденти и намали времето за реакция след отправено искане от черноморските държави.

Предстои в следващите месеци EMSA да стартира конкурса, като в него ще участват фирми, които могат да осигурят плавателен съд, който да е на разположение в някое от черноморските пристанища. Това няма по никакъв начин да натовари бюджета или да доведе до допълнителни икономически ангажименти за нашата държава.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.