1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Втори протест-шествие на производители на електроенергия от възобновяеми източници

Втори протест-шествие на производители на електроенергия от възобновяеми източници

Определянето от ДКЕВР на цена за достъп до мрежата облагодетелства електроразпределителните предприятия

Днес, 01.10.2012 г., от 9.00 ч. пред сградата на ДКЕВР ще се проведе втори протест-шествие на производители на електроенергия от възобновяеми източници (ВЕИ) и заети във сектора. Шествието ще премине по бул. Дондуков и ще приключи пред сградата на Министерски съвет.

Определянето от ДКЕВР на цена за достъп до мрежата облагодетелства електроразпределителните предприятия (ЕРП), което е индикация за наличие на картелно споразумение и непозволена държавна помощ. Напомняме, че преди седмица, над 500 представители на български и чуждестранни компании от ВЕИ сектора поискаха оставката на Ангел Семерджиев. Протестиращите настояха за отмяна на дискриминационното Решение за въвеждане на „цена за достъп", съгласувана единствено с ЕВН, ЧЕЗ, Енерго-Про и ЕСО. (Производители на електроенергия от АЕЦ и ТЕЦ не заплащат цена за достъп, тя бе въведена единствено за производителите от ВЕИ).

Такса за достъп изправя ВЕИ производителите пред фалит, тъй като ги принуждава да прехвърлят между 10% и 39% от приходите си на електроразпределителните дружества. От кризата са засегнати проекти за над 3 милиарда лв., като по-голямата част от тези средства са получени под формата на кредити от български и международни банки. Засегнати са инвеститори и банки от България, Германия, САЩ, Гърция, Италия, Асвстрия, Франция, Испания, Чехия, Китай, Южна Корея и др., отбелядзва агенция КРОСС.

Две седмици след влизане в сила на решението на ДКЕВР, все още не е имало официални срещи на управляващите с протестиращите компании и организации. Същевременно, Народното събрание потвърди, че ще разгледа темата в рамките на публично изслушване на ДКЕВР в новосформираната „Комисия за наблюдение на дейността на ДКЕВР". Все още не е определена точна дата за провеждане на изслушването. Като подготовка за него ще бъдат проведени разяснителни срещи с ДКЕВР и МИЕТ относно приемането и прилагането на решението за въвеждане на такса достъп.

 

Етикети ВЕИ, ДКЕВР, протест
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.