1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Вторият мониторинг на кафявата мечка за района на Родопите ще започне на 27 октомври

Вторият мониторинг на кафявата мечка за района на Родопите ще започне на 27 октомври

Над сто експерти ще проучат 49 маршрута

Вторият мониторинг на кафявата мечка за района на Родопите ще започне на 27 октомври, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което съвместно с Министерство на земеделието и храните (МЗХ) организира проучването. Този път изследвания ще се направят в пазарджишка и пловдивска област, като маршрутите ще бъдат маркирани чрез GPS, а предполагаемият брой на мечките ще бъде изчислен по математически път.

Над сто експерти ще проучат 49 маршрута в Родопите, за да установят реалната численост и популацията на кафявата мечка в района. Коментира Стоян Вергиев от Министерство на околната среда и водите: „Тази година мониторингът ще обхване Пазарджик и Пловдив, като данните, които ще получим, ще допълнят миналогодишните и по този начин ще успеем да установим до голяма степен с точност цялата популация на мечките в Родопите".

Според миналогодишните изчисления предполагаемият брой мечки в страната е 550. Очаква се в Родопска област те да не са повече от 200. След приключването на мониторинга във всеки от парковете ще бъдат поставени насочващи табели: „Табелите са по-скоро информационни. Разделени са на три части и насочват какво да правите, ако сте жител, ако къмпингувате и ако се разхождате в планината".

При установяване на нужда, стопанствата ще бъдат ограждани с електропастири. За тази година са влезли в действие 56 електрически устройства и са купени още 90: „За едър бозайник като мечката се използват високи волтове с много кратък импулс, който дефакто само ги предупреждава."

Това е вторият масиран мониторинг в Родопите. Миналогодишният обхващаше Смолянска област и бе предизвикан от инцидентите, които се случиха в региона.

През изминалата година в страната са подадени общо 37 заявления за изплащане на обезщетения за нанесени щети от мечки на обща стойност 21 831 лева. Към момента са изплатени 23 от тях, а другите 14 все още се проучват, съобщават още от министерството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.