1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Второ яйце има двойката брадати лешояди в Спасителния център на Зелени Балкани

Второ яйце има двойката брадати лешояди в Спасителния център на Зелени Балкани

Снимка:

Това е второто поколение на единствената двойка брадати лешояди в България

Само шест дни след първото на бял свят се появи и второто яйце на двойката брадати лешояди в Спасителния център на Зелени Балкани.

"Това донякъде повтаря историята от миналата година, когато женската птица също снесе две яйца. Тогава обаче, разликата между двете бе цели 10 дни. Въпреки, че не бяха наблюдавани копулации след снасянето на първото яйце, младите родители излюпиха две малки. За тези от вас, които се чудят, лешоядите загнездват много по-рано от останалите птици. Техните малки се излюпват рано напролет, когато се раждат малките диви бозайници и домашни животни - сърни, телета, агнета. В този период бозайниците са много уязвими и някои загиват при или скоро след раждането. Точно тези загинали животни осигуряват отглеждането на бебетата лешояди, които вече са се излюпили и очакват храна", коментират от Зелени Балкани.

От екипа на Зелени Балкани, се надяват, рано напролет да имат основание да се похвалят с две здрави, прекрасни малки - второто поколение на единствената двойка брадати лешояди в България.

А появата на малките не е самоцел на екипа ни. Те чертаят пътя, който в крайна сметка ще доведе до възстановяването на този изчезнал вид. 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.