1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Вулканът Ел Иеро се активизира

Вулканът Ел Иеро се активизира

Нов Канарски остров се надига от морето

Нов Канарски остров се надига от морето под действието на активизиралия се вулкан Ел Иеро, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Вулканът е само на 70 м под морската повърхност. Той изхвърля магма на 20 м височина, а морето сякаш кипи.

Заради вулкана близкият град е евакуиран и корабите трябва да го заобикалят. Все по-често над вулкана изхвърчат каменни отломки. Местните жители очакват, че всеки момент в морето ще се появи нов остров и дори се опитват да му измислят име.

Южният край на Ел Иеро беше разтърсени от земетресение със сила 4,3 късно в събота. Тогава подводният вулкан започна да изригва. Тъй като той е съвсем близо до сушата, е възможно да се свърже с нея. Големи количества гореща магма бълбукат в морето край пристанището Ла Рестинга. В района от края на юли са регистрирани над 10 000 труса.

Местните хора са евакуирани от някои селища в края на септември, когато вулканичната активност причини над 150 тремора само за 24 часа. Предишното изригване на Ел Иеро е било през 1793 г. То е продължило един месец.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.