1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Вятърни генератори ще захранват с електричество българската антарктическа база на остров Ливингстън

Вятърни генератори ще захранват с електричество българската антарктическа база на остров Ливингстън

Перките ще ограничат в бъдеще обичайната доставка на гориво с кораби и хеликоптери

Четири вятърни генератора ще захранват с електричество българската антарктическа база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън. Това съобщи фондация "БНП Париба България", която е дарила средства за съоръженията. Поводът е 20-ата годишнина на Българския антарктически институт и предстоящата експедиция до ледения континент.

Перките ще ограничат в бъдеще обичайната доставка на гориво с кораби и хеликоптери, която е не само много скъпа, но и се отразява негативно върху околната среда, обясняват от фондацията, създадена от едноименната банка.

Енергия е необходима за лабораторията и комуникационното оборудване на базата. Компанията "Монбат" е дарила батерии, които ще допълват работата на генераторите. Така българските учени ще могат да осъществят своите изследователски проекти чрез измерване, съхраняване и пренос на данни.

Българският антарктически институт е неправителствената организация, която организира годишните български експедиции до Антарктида. Организацията си сътрудничи с антарктическите програми на други държави и управлява българската антарктическа база.

Въпреки увеличението на бюджета на тазгодишната мисия до Ледения континент шефът на института проф. Христо Пимпирев остава недоволен от малкото средства, отпуснати от правителството.

"Отиваме с 280 000 лева – това е цената на две малко по-скъпи коли. С тези пари издържаме цяло едно селище. Тази година българите ще бъдем около 22-ма души, но ще пътуваме на различни групи, тъй като нямаме собствена логистика от най-южната точка на Южна Америка", обясни той пред "Фокус". По думите на Пимпирев нито една научна програма на антарктическа нация няма толкова нисък бюджет като българския.

Основни акценти в работата на учените са изследването на полярните природни системи, климатичните промени и ефектите от замърсяването върху околната среда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.