1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Вземат се мерки за безопасността на населението в селищата около река Дунав

Вземат се мерки за безопасността на населението в селищата около река Дунав

Очаква се до дни нивото на водата да се покачи до критични размери

Властите уверяват, че се вземат мерки за безопасността на населението в селищата около река Дунав. Очаква се до дни нивото на водата да се покачи до критични размери. Според директора на "Напоителни системи" Димитър Методиев дружеството е готово да поеме по-високи води по реката, предаде БНР.

По думите на директора на "Напоителни системи" няма участъци, в които да не са подготвени. "Населението по река Дунав трябва да е спокойно, всички мерки са взети. 254 километра охраняваме и се грижим за тях", увери той.

Методиев призна, че има места, където дигите са стари. "След като вече законът е променен и имаме средства за тази година, ще започнем поетапно подсилването на тези места. Към този момент няма опасност от скъсване на дигите", подчерта той.

За състоянието на отводнителните канали Методиев посочи: "След като получихме средства, работим. Започва поетапно изчистването на каналите".

От получените 15 милиона лева за "Напоителни системи" директорът обясни, че една част са отишли за отводняване, а друга част - за погасяване на стари задължения. "Наистина съоръженията са доста остарели и са необходими още средства. Това е много важна дейност", каза той.

Въпреки че нивото на река Дунав спада при Ново село и Видин, изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав Георги Георгиев обясни, че висока вълна се очаква да премине през българския участък в края на седмицата - около 22 и 23 май. Тогава край Русе има вероятност водният стълб да стигне 800 см. По думите му засега няма признаци да се повтори ситуацията от 2006 г., когато край града бе отчетено ниво от 912 см спрямо условната кота "нула".

Директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" в Русия Спасимир Димитров обясни, че е въведена първа степен - повишено внимание, за заплаха от наводнение. Тя се обявява, когато нивото на реката е в границите между 680 и 750 см. Втора степен се въвежда между 750 и 800 см, трета - над 800, а критичното ниво за Русе е 881 см, но и тогава заплаха за урбанизираната територия на града няма.

Директорът на Националната агенция по метеорология в Румъния съобщи, че що се отнася до времето, новините не са лоши и до идния вторник, 27 май, очакваните валежи в страната няма да доведат до покачване на нивото на реките във вътрешността на Румъния, предаде агенция "Аджерпрес".

"Втората добра новина е, че и в басейна на река Дунав - Хърватия, Сърбия, Унгария, няма да вали до идния понеделник. На 27 май обаче, в басейна на река Дунав започва да вали, като не можем да прогнозираме отсега количеството на валежите. Дъждовете се връщат от 27 май и в Румъния", каза директорът на агенцията Йон Санду.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.