1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. WWF и Музейко отправят предизвикателство към деца, учители и родители

WWF и Музейко отправят предизвикателство към деца, учители и родители

Всички между 7 и 18-годишна възраст могат да се включат и да спечелят подарък от Пандата

В Денят на Земята, 22 април, природозащитната организация WWF България и детският научен център Музейко обединяват сили в името на бъдещето на планетата. Пандата, световен символ на WWF, ще отправи поредица от предизвикателства към българските деца. Целта е най-малките да научат основни правила за опазване на околната среда и по-важното – да изпълнят задачи, които ще им създадат полезни навици за цял живот.
 
„Като опазваме природата, го правим и за нашите деца.“, посочи Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България. „Трябва постоянно да си задаваме въпроса каква планета им оставяме. Да инвестираме в екологично образование означава да мислим в перспектива – не само за поколението след нас, но и за това, което ще го наследи. За краткото си съществуване Музейко се утвърди като полезно и новаторско място, в което децата по атрактивен начин научават много. Със сътрудничеството си бихме искали да отправим ясно послание – изобретенията, достиженията на науката, от една страна, и опазването на природата, от друга, могат и трябва да вървят ръка за ръка за един по-добър свят.”, подчерта Кавръкова.

От своя страна, Весела Герчева, директор „Изложби и програми“ в Музейко, сподели: „Важните неща започват от вдъхновението на децата, a ние вярваме, че те се вдъхновяват, когато имат възможност да бъдат откриватели. Партньорството ни с WWF е възможност да запознаем децата с организация, в която за важна кауза работят истински професионалисти, които бихме искали да дадем за пример.“
 
ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО НА ПАНДАТА В МУЗЕЙКО
 
Кога знанието се превръща в незабравима игра? Кога науката става достъпна и приятна и кога разбираме, че всъщност нейната цел е да направи живота ни по-интересен и по-вълнуващ?
 
Когато можем да скочим с двата крака в друг свят, да експериментираме и да се изненадваме. Когато можем да мечтаем.
 
Предизвикателството на Пандата в Музейко се състои от 6 поредни задачи. В тях могат да се включат ученици на възраст от 7 до 18 години от цялата страна. Искаме да ги насърчим активно да опазват околната среда, като сами намират информация по зададените теми. За да се справят по-бързо и по-добре, ще трябва да включват семейството и приятелите си и да сформират собствен екип.
 
За всяка успешно изпълнена задача Пандата дава точки и обещава по един подарък-изненада!
 
Общият брой точки от всички задачи е 100. Всички участници, които на 31 август 2016 г. са събрали поне 45 точки, ще споделят Голямата награда на WWF – еднодневна екскурзия до Природен парк „Витоша“, с разходка, вълнуващи игри и пикник с Пандата. Всички участници могат да доведат със себе си и приятел.
 
Науката и опазването на българската природа могат да бъдат забавни игри в подкрепа на благородни инициативи.
 
Първата задача е с името „Всеки боклук да си знае коша“.  Участниците в нея трябва да направят 3 кофи за разделно събиране на отпадъците – за хартия, за пластмаса и метал и за стъкло – и да залепят на всяка от тях поне 5 картинки, за да се вижда по-добре какво може да се хвърля в тях. Докато тече срокът за изпълнение, те ще получават от WWF и Музейко информация и любопитни факти и ще разберат защо е важно отпадъците да се рециклират и колко ресурси могат да се спестят по този начин.
 
Желаещите да участват могат да се регистрират на wwf.bg/predizvikatelstvo, както и да потърсят допълнителна информация във Фейсбук страницата на WWF и Музейко.

Денят на Земята
 
На 22 април тази година се навършват 46 години от първото честване на Деня на Земята. Милиони американци излизат на шествия по улиците на градовете си в знак на протест срещу унищожаването на околната среда. Този ден се счита и за началото на съвременното екологично движение. Много страни по света прегръщат идеята, приемат закони и конвенции, стремят се активно към подобряване на средата, в която живеем.
 
Но дори и днес, след толкова години, живеем така все едно имаме на разположение ресурсите на планета и половина. Сечем дървета и ловим риба по-бързо отколкото могат да се възстановят техните запаси. Промишлеността произвежда повече вредни емисии отколкото горите и океаните могат да неутрализират. През 2014 г. изразходихме ресурсите на планетата през първите осем месеца от годината. Останалото взимаме назаем от бъдещите поколения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.