1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. WWF изразява загриженост за съдбата на Беловежката гора

WWF изразява загриженост за съдбата на Беловежката гора

Организацията призовава за спазване на европейските правила за управление на Натура 2000

WWF е обезпокоен от опитите на полското правителство да представи изсичането на значителни територии от Беловежката гора като природозащитна мярка. Доклад в този дух ще бъде представен днес, 17 октомври, пред Съвета на министрите на околната среда от Европейския съюз.
 
Беловежката гора е най-добре запазената горска екосистема и последната равнинна вековна гора в Европа – дом на най-голямата популация на зубъра. Тя е част от европейската мрежа Натура 2000 и обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО и въпреки това е заплашена от тройно увеличаване на интензивността на сечите. Тази мярка е замислена като средство за борба с корояда, макар че короядът, както и загиващите смърчови дървета са част от естествените процеси, които са оформяли Беловежката гора през столетията.
 
През април 2016 г. седем полски и международни неправителствени организации, сред които и WWF, внесоха жалба в Европейската комисия срещу нарушаването на член 6 от Директивата за местообитанията от страна на Полша, която не е извършила адекватна оценка на въздействието на планираното увеличение на сечите върху обект от Натура 2000. Въпреки това на 24 май полското министерство на околната среда започна сечи, а в отговор на внесената жалба Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу Полша.

„Санитарните сечи в естествените гори в защитените зони и особено в резерватите и националните паркове не могат да бъдат приети за природозащитна мярка – уточнява инж. Александър Дунчев от WWF. – Представянето им като такава е в разрез с целите на управление на защитените територии, включително и в България.“ Дългогодишните научни проучвания на казуса с корояда в резерват Бистришко бранище в природен парк „Витоша” показват точно обратното. През 2001 г. след ветровал започна масово развитие на корояд, вредител по смърчовите дървета, който причинява тяхното съхнене. Тъй като целта на резерватите е да опазват естествените процеси, които протичат в тях, изсъхналите смърчове не бяха премахнати. Тази мярка осигури опазване на подлеса и на почвената покривка, което помогна за бързото развитие на много дървесни видове. Днес, 15 години по-късно, те вече представляват нова естествена, по-разнообразна и съответно по-устойчива на климатичните условия гора.

WWF призовава държавите-членки и министрите на околната среда на Европейския съюз да изразят своята загриженост от увеличените сечи в Беловежката гора и да се присъединят към Европейската комисия, Комитета по околна среда на ЮНЕСКО, полските и международни учени и над 160 000 граждани в тяхното искане полското правителство да се придържа към утвърдените нива на сечи от 2012 г., за да защити най-ценните видове и местообитания и да разрешава ограничен дърводобив единствено за нуждите на местните общности.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.