1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. WWF критикува "отстъплението" от политиката за защита на околната среда в Гърция

WWF критикува "отстъплението" от политиката за защита на околната среда в Гърция

Облекчават се инвестициите в сектора на туризма с цел да се насърчи създаването на големи туристически предприятия

Световният фонд за дивата природа (WWF) критикува "отстъплението" от политиката за защита на околната среда в Гърция в полза най-вече на "големи туристически инвестиции", съобщиха БТА и "Франс прес".

В изпадналата в криза Гърция връщането назад в развитието по отношение на околната среда е по-голямо от всякога, сигнализира природозащитната организация в годишния си доклад.

Според организацията негативните развития, белязали последните дванадесет месеца, са "разпадането на системата на защитени райони" и "големите туристически инвестиции, които влизат в противоречие с правото на околната среда".

В рамките на усилията за възстановяване на икономиката си, която е в рецесия от шест години, Гърция гласува наскоро закон за "опростяване" и облекчаване на инвестициите в сектора на туризма с цел да насърчи създаването на големи туристически предприятия.

Световният фонд за дивата природа обръща също внимание върху съкращаването с 2.5% на годишните суми, предназначени за околната среда, и преотстъпването на частния сектор на управлението на геотериториалните дадености.

Отстъплението на ниво екология е "ясен правителствен избор под претекст на кризата и в някои случаи това е последица от ангажиментите" на страната да прилага политика на икономии, се посочва в публикувания доклад на организацията.

При положение че опазването на околната среда е от жизненоважно значение едновременно за развитието на инвестициите и защитата на околната среда, гръцката политическа класа приема закони, които противоречат на обществения интерес, подчертава в съобщение Теодота Нантсу, отговорна представителка на приридозащитната организация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.