1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. WWF маркира 5000 риби, за да изследва преградите по реките

WWF маркира 5000 риби, за да изследва преградите по реките

Резултатите от проучването ще помогнат да се установи до каква степен миграцията на малките риби се възпрепятства от бариерите

Експерти от WWF уловиха и маркираха през април близо 5000 риби, с цел да научат повече за влиянието на преградите по българските притоци на река Дунав.

Маркирането бе извършено при бент на река Вит в Ловешко. Мястото бе избрано сред 16 други, набелязани през миналата година като подходящи за изследване на напречните бариери.

Сред доброволците, които се включиха в маркирането, бе и капитанът на националния отбор по волейбол Владо Николов, който дойде лично да се запознае с дейността на WWF. Николов с готовност облече рибарски гащеризон и нагази в реката с две кофи, в които събираше рибите, уловени от експертите. Той дори се снима с един от най-едрите кефали, уловени в рамките на проучванията, продължили три дни.

Уловени са общо 11 777 риби от 20 вида. Най-често срещаните видове са черна мряна, речен кефал, говедарка и обикновена кротушка. От целевите по проекта видове, които са обект на проучването на миграциите, са установени черна мряна, кефал, скобар. Сред уловените рибки са и представители на видове, които са обект на разселване по другите дейности на проекта – балканската кротушка,  балканският щипок, горчивката, както и голям щипок, посочи Борислава Маргаритова, експерт ихтиолог във WWF България.

Маркирани са с цветни маркери 4929 екземпляра с дължина над 70 мм от 7 вида.  Разликата от 6848 риби, които не са маркирани, са екземплярите с тотална дължина под 70 мм и дребни дънни видове непредприемащи миграции, като щипоците, посочи Маргаритова.

Сред уловените са и 12 екземпляра, маркирани от експерти през лятото на миналата година. Тогава в рамките на същия проект са маркирани около 2 500 риби. Повторното улавяне дава информация за състоянието на популациите в проучвания участък.

Проучването с цел оценка на влиянието на миграционните бариери върху целевите видове по проект „Опазване и възстановяване на Натура 2000 реофилни видове риби и техните миграционни пътища в ключови защитени зони в България“ LIFE12 NAT/BG/001011 ще продължи през следващите седмици и месеци. Екипът ще извърши повторен улов, този път в участъка над бента, за да проследи какъв процент от рибите успяват да преминат през рибохода на миграционната бариера. Резултатите от проучването ще помогнат на WWF да установи до каква степен миграцията на малките риби се възпрепятства от бариерите, изградени по притоците на Дунав, доколко съществуващите рибни проходи са подходящи за тези видове. Целта е да се набележат мерки за подобряване на уязвимите популации чрез премахване на преградите или подобряването на пропускливостта им. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.