1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. WWF открива изложба, посветена на отговорното ползване на горите

WWF открива изложба, посветена на отговорното ползване на горите

FSC е световна организация, посветена на насърчаването на отговорно управление на горите в световен мащаб

Днес 25 септември, от 18:30 ч., в градинката на Народния театър в София, международната природозащитна организация WWF открива фотоизложбата „Разходка в гората“. Изложбата е част от отбелязването на Петъка на FSC – международен ден на световния стандарт за отговорно управлявани гори.
 
Организаторите ще представят как FSC (Forest Stewardship Council – Съвет по опазване на горите) опазва горите и защо всеки продукт с логото FSC гарантира, че използваната за неговото производство дървесина е от отговорно управлявани гори.
 
„Горите са част от националното богатство на България и има начин да ги защитим, коментира Нели Дончева, ръководител на програма Гори във WWF България. Ползването на дървесина и горски продукти в ежедневието ни е толкова присъщо, че дори не се замисляме колко много предмети от бита допринасят за изчезването на горите – освен хартия и мебели, четки за грим, коркови тапи, гумени ръкавици, кухненски прибори, ядки. Логото на FSC върху тях означава, че всеки етап от производството на даден продукт – от стопанисването на гората, до продажбата му, е законен, не уврежда нито горите, от които се добива, нито правата и здравето на хората, които са допринесли за създаването на продукта“, допълва Дончева.
 
FSC е световна организация с идеална цел, посветена на насърчаването на отговорно управление на горите в световен мащаб. Организацията дава възможност на бизнеса и потребителите да направят информиран избор за горските продуктите, които купуват, и така естествено да се създаде положителна промяна в управлението на горите чрез ангажиране на силата на динамиката на пазара.
 
В България по FSC вече са сертифицирани около 20% от горите, както и 100 компании за преработка и търговия с дървесина. Процесът на сертификация продължава и паралелно тече процес за създаване на национален FSC стандарт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.