1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. WWF предупреди за нуждата от укрепване на речните екосистеми

WWF предупреди за нуждата от укрепване на речните екосистеми

През изминалия век 80% от влажните зони по поречието на Дунав са били унищожени от човешката дейност

Тежката суша, която засегна долното течение на Дунав през последната година, е знак за нуждата от укрепване на речните екосистеми, предупреди международната природозащитна организация WWF. Сушата показва още, че трябва да се минимизират строителните дейности по речното корито, които намаляват капацитета на екосистемите да противодействат на екстремни ситуации, свързани с климатичните промени, смята организацията.

Според Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав", сегашното ниво на реката е най-ниското от 1941 г. насам. Заради сушата в момента има оголени много участъци, като по този начин редица от островите в реката са достъпни дори и пеша. През лятото експедиция, организирана от WWF по поречието на Долен Дунав, установи намаляване на популациите на редица птици в района заради липса на място за гнездене. Освен това сушата затруднява и корабоплаването, се казва още в съобщението на организацията.

"Екстремните ситуации, предизвикани от климатичните промени, са все по-вероятни и ние трябва да защитим и укрепим нашата зелена инфраструктура", коментира Андреас Бекман, директор на WWF Дунавско-Карпатска програма.

"Един от начините да се постигне това е, като осигурим здрави екосистеми, включително жизнеспособни реки и влажни зони, които имат капацитета да поемат вода през влажните периоди и бавно да я освобождават през периоди на суша", каза още Бекман.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.