1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. WWF с отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов

WWF с отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов

Според WWF причините поради които правителството на България не трябва да обжалва решението на ВАС са няколко

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов. В писмото организацията апелира към българското правителство да не обжалва решението на ВАС от 27 юли 2018 г., за плана за управление на Национален парк Пирин, което отменя Решение № 821/29.12.2017 г. на Министерски съвет.

Според природозащитниците решението на съда идва точно седмица след началото на наказателна процедура на ЕК срещу България за установено нарушение в областта на законодателството по околна среда. Комисията заявява: “В България кумулативното въздействие от съществуващите и одобрените планове и проекти върху зоните по „Натура 2000“ систематично не е било вземано предвид и извършването на много промени, представляващи сериозна заплаха за постигането на природозащитните цели, е били разрешено независимо от наличието на такава заплаха“, както и че “…Комисията редовно получава оплаквания относно планове и проекти, разрешени въз основа на недостатъчни оценки или дори при липсата на подходящи оценки.“ Начинът на одобрение на Решение № 821/29.12.2017 е част от описания от Комисията проблем и съдът със своето решение предотврати неговото задълбочаване.
 
Тази наказателна процедура, наред с това, вече второ осъдително решение на ВАС по темата за плана за управление на Национален парк Пирин, показва дълбок проблем в прилагането на природозащитните политики от Министерство на околната среда и водите.

Според WWF причините поради които правителството на България не трябва да обжалва въпросното решение на ВАС са няколко:

•    Необжалването на решението на ВАС дава възможност на Министерски съвет да се разграничи от обвиненията за обслужване на лобистки интереси в полза на акционера на една от най-големите български банки, довели до гласуване на Решение № 821/29.12.2017.
•    Необжалването на решението на ВАС дава възможност на Министерски съвет да излезе с достойнство от ситуация, породена от проблем, който направи България международно известна в негативен план.
•    Необжалването на решението на ВАС ще подпомогне правителството в започната хоризонтална процедура на ЕК за липса на качествени оценки или липса на всякакви оценки в областта на околната среда и ще представлява ясен сигнал към ЕК за налична воля в държавата да се ангажира с необходимата сериозност за решаване на проблемите, свързани с прилагането на европейското законодателство.
 
Най-важната причина от всички е, че необжалването на решението на ВАС ще отговори на обществените очаквания за спазване на правовия ред в страната. Правителството трябва да дава добър пример и да приема и да се съобразява с решенията на независимата съдебна власт, както са декларирали и министрите от Вашия кабинет и Вие самият.
 
Хиляди български граждани в десетки градове демонстрират волята си за опазване на Национален парк „Пирин“. Той трябва да бъде запазен като българско и общочовешко богатство и достояние на  бъдещите поколения, се казва още в отвореното писмо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.