1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. XII Фестивал на Белия щъркел в с. Белозем

XII Фестивал на Белия щъркел в с. Белозем

Събитието вече е традиция, утвърждаваща селото като своеобразна туристическа дестинация

За дванадесети пореден Белозем ще бъде домакин на фестивала на Белия щъркел. Мероприятието ще бъде официално открито днес, 13 май в 10:00 часа. Фестивалът се провежда от 2005 г., когато немската фондация „ЕВРОНАТУР" обяви Белозем за Европейско село на Белия щъркел. Основната цел на мероприятието е да популяризира идеята за възможното хармонично съжителство на хората с дивата природа и да привлече повече туристи към този живописен край.

По време на тазгодишния фестивал всеки ще има възможност да се наслади на изпълненията на многобройните участници във фестивала, да посети щандове за плетива, сувенири и продукти от местни производители в парка на Белия щъркел, да научи как се създава ферма за калифорнийски червеи и био градинка за билки в двора на училището, да надникне в дневника на децата за 20-те щъркелови семейства, избрали за свой дом покрива на училището, да види етнографската сбирка и експозицията на селата от мрежата „Европейско село на щъркелите" в читалището, да се повози на екологични превозни средства, да си направи снимка за спомен с „белоземско щъркелово семейство", да се потопи в атмосферата на Влажна зона „Кисимови дупки". Фокус на фестивала тази година ще бъде презентацията „Пътешествието на Белчо до Африка и обратно".

Фестивалът вече е традиция, утвърждаваща Белозем като своеобразна туристическа дестинация.

ХІІ фестивал на Белия щъркел в Белозем се провежда под патронажа на Министерството на околната среда и водите и се организира от Кметство с. Белозем, СНЦ "Зелени Балкани", Община Раковски, Народно Читалище "Просвета 1909 г." и ОУ "Гео Милев" - с. Белозем.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.