1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ядрени отпадъци може да се складират край козлодуйско село

Ядрени отпадъци може да се складират край козлодуйско село

Предвидени са и мерки срещу сеизмична активност

Терен в близост до козлодуйското село Хърлец е сред най-подходящите места за изграждане на ново хранилище за ядрени отпадъци. Това е станало ясно по време на среща на представители на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДПРАО) с хора от селото, пише dnevnik.bg.

Предприятието е представило проекта за национално хранилище за ниско- и средноактивни ядрени отпадъци, които се натрупват от работата в промишлеността, медицината и научните изследвания. На основата на продължителни изследвания се оказва, че теренът до АЕЦ "Козлодуй" е един от най-подходящите за изграждане на хранилище, обясни Ира Стефанова, която ръководи проекта в ДПРАО. В хранилището, което според действащата стратегия за ядрени отпадъци трябва да заработи до края на 2015 г., ще бъдат приложени естествени и инженерни защити. Те трябва да гарантират, че в околната среда няма да изтекат материали с йонизиращо лъчение. Предвидени са и мерки срещу сеизмична активност.

От ДПРАО са поели ангажимент превозът на вредните материали да не минава през Хърлец. Селото се намира на едва 3 км от площадката на първата атомната електроцентрала в България. Изпълнителният директор на предприятието Дилян Петров е обещал, че новото съоръжение ще донесе икономически ползи за общината.

Забавянето на процедурата по екологична оценка (ОВОС) на проекта предизвика съмнения у някои експерти, че хранилището ще започне да приема отпадъци в срок. ДПРАО очаква окончателният избор на мястото и екооценката да приключат в края на лятото на 2011 г. В момента ниско- и средноактивните отпадъци са складирани в хранилището край Нови хан, което работи от 60-те години насам.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.