1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ядрото на Земята не изстива, а се нагрява

Ядрото на Земята не изстива, а се нагрява

Британски учени са направили нов модел на процесите, ставащи в земното ядро

Британски учени са направили нов модел на процесите, ставащи в земното ядро. Той се разминава с традиционната теория, според която земното ядро изстива. Изследователите са изяснили, че напротив, ядрото се нагрява, тъй като взаимодействието му с кората и мантията е по-активно, пише "Правда".

Трябва да се отбележи, че намиращата се в центъра на нашата планета субстанция, наречена ядро, е доста загадъчна. А това е така, тъй като нито един учен досега не е държал в ръцете си дори най-миниатюрен образец от ядреното вещество. Дори и при съвременните технологии не е възможно да бъде взета проба от ядрото, тъй като то се намира на дълбочина 2900 километра от повърхността, а максимална дълбочина, до която са достигали учените е 12 километра.

Предполага се, че ядрото се намира в сърцето на Земята и се състои от желязно-никелова сплав с примес на други елементи, родствени на желязото. Средният му радиус се предполага, че е 3,5 хиляди км, а масата му - около 1,932×1024 кг. По традиция се счита, че на такава дълбочина цари наистина адска температура - в центъра на ядрото се смята, че температурите достигат до 5000 градуса по Целзий.

Неотдавна учени са анализирали данните от последните няколко години, които показаха доста интересна картина на ядрото. По традиция се смята, че то е възникнало преди около 4,5 милиарда години, като първоначално е било течно, след което започнало постепенно да изстива. Топлината, която се отделя при това „изстиване" се изкачва през мантията плътно до кората и съответно по-малко плътното се покачва към повърхността, а по-студеното и по-плътното се спуска към ядрото. Именно тези потоци, в съчетание с въртенето на планетата ни, подгряват „вътрешното динамо" на Земята, като създава и магнитното й поле.

Но британските учени са стигнали до извода, че процесът не е толкова прост. Според техния модел, в ядрото може да протича и обратният процес, който да води не към изстиване, а към нагряване и дори запалване на тази субстанция.

 

Етикети земя, ядро, процеси
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.