1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Япония и Канада с по-амбициозни цели, Китай изчаква

Япония и Канада с по-амбициозни цели, Китай изчаква

Северноамериканската държава смята до 2030-та да редуцира емисиите с 40-45%

Близо 40 страни и правителствени ръководители от цял свят взеха участие във виртуалната среща на върха, организирана от американския президент Джо Байдън. Те приветстваха завръщането на Съединените щати на международната сцена за борба с климатичните промени и похвалиха Вашингтон за намерението да предприеме по-сериозни мерки за ограничаване на глобалното затопляне.
"Много се радваме, че Съединените щати отново са на наша страна. Заедно по-лесно и по-бързо ще осъществим напредък по тези въпроси", каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след срещата.
Още преди срещата Джо Байдън беше обявил намерението на САЩ до 2030 година да намалят вредните си емисии с 50 до 52% в сравнение с 2005-та.
"Това е решаващото десетилетие, нямаме друг избор, трябва да успеем", каза президентът и призова своите колеги да се включат в начинанието, тъй като нито една страна в света не може сама да реши проблема.
Канада и Япония също обявиха по-амбициозни цели. Северноамериканската държава смята до 2030-та да редуцира емисиите с 40-45%, а Страната на изгряващото слънце – с 46 на сто. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че Обединеното кралство се цели в 68 процента в сравнение с 1990 година. Още в сряда Европейският съюз узакони целта до края на декадата да намали вредните емисии с 55 на сто. 
 
Китай, чийто президент Си Дзинпин също се включи в срещата, обещавайки, че след 2025 година страната му ще намали своите емисии, без обаче да посочва конкретна цифра. Към днешна дата Поднебесната империя е най-големият потребител на въглища и произвежда най-много въглероден диоксид.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.