1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Япония се учи от опита след ядрената катастрофа в Чернобил

Япония се учи от опита след ядрената катастрофа в Чернобил

Това заяви главният секретар на японското правителство Юкио Едано

Япония се учи от опита след ядрената катастрофа в Чернобил, заяви главният секретар на японското правителство Юкио Едано, цитиран от агенция Киодо.

Според Едано направените след Чернобил проучвания за въздействието на радиацията върху здравето на хората са били от полза за цялото човечество. По думите му тези данни са помогнали на Япония да определи обхвата на евакуационната зона около повредената от земетресението на 11 март АЕЦ "Фукушима 1".

Едано каза, че ядрената криза във "Фукушима 1" е различна от Чернобилската, от която се навършват 25 години, предаде БТА. Той отбеляза, че изтеклото от японската атомна електроцентрала количество радиоактивен материал е било 10 пъти по-малко от това в Чернобил и сега радиацията се е разпространила върху значително по-малка територия, отколкото през 1986 г. Освен това от изтичането на радиация във "Фукушима 1" не са загинали работници, за разлика от катастрофата в Чернобил, заяви Едано.

По-рано този месец Япония повиши нивото на ядрената криза във "Фукушима 1" до максималната седма степен по Международната скала на ядрените събития, което я изравни с катастрофата в Чернобил. Много специалисти обаче определиха тази оценка като не достатъчно обоснована.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.