1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Япония ще продължи лова на китове

Япония ще продължи лова на китове

Страната ремонтира китоловните си кораби-фабрики

Япония в момента ремонтира китоловните си кораби-фабрики, за да продължи лова "най-малко през следващите десет години" в ледените води на океаните, заяви японската агенция за океански улов. Корабът Нисин Мару е на основен ремонт, който ще бъде завършен до началото на кампанията. "Това е невъзможно"- Япония да пропусне сезона, заяви пред АФП ръководителят на Агенцията за лов на китове.

Японски китоловни експедиции обикновено започват през ноември и завършва през пролетта на следващата година. Официално японските риболовни дейности са насочени към улов на китове за "научни изследвания" - практика, толерирана от Международната комисия по китолов /IWC/, забранила търговския лов на китове през 1986 г.

По време на годишните си кампании, японските китоловци срещат яростната съпротива на асоциацията за защита на околната среда Сий Шепърд /Sea Shepherd/ със седалище в САЩ, като понякога са принудени да прекъснат лова и да се приберат в пристанището. Тези действия доведоха по време на кампанията 2011-2012 г. до улов на 267 кита - една трета от предвиденото, отбелязва БГНЕС.

Япония дори трябваше да прекъсне кампанията през предходната година /172 уловени китоподобни/ заради съпротивата на природозащитниците. През юли, по време на годишната среща на IWC в Панама, Япония и нейните съюзници успяха отново да отхвърлят предложението да се създаде забранена зона в Южния Атлантик за защита на китовете. Тогава 38 страни гласуваха за предложението от държавите, противопоставящи на китолова, а 21 бяха против. Но за да бъде приет, текстът трябва да събере най-малко 75% гласове "за".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.