1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Япония ще се стреми към постепенно отдръпване от ядрената енергия

Япония ще се стреми към постепенно отдръпване от ядрената енергия

Снимка:

Страната ще постави максимална "продължителност на живота" на атомните си реактори от 60 години

Япония ще постави максимална "продължителност на живота" на атомните си реактори от 60 години, като успоредно с това ще се стреми постепенно да се отдръпне от ядрената енергия, съобщи правителството, цитирано от Reuters.

Това е първият случай, в който Токио поставя таван на срока за експлоатация на реакторите. Мярката е включена в новата японска енергийна стратегия, която трябва да постави акцент върху използването на чисти възобновяеми енергийни източници. Кабинетът планира да въведе ограничението до една година.

В момента действат само 5 от общо 54 атомни реактора в Япония, тъй като останалите са затворени за проверки на безопасността, за да се облекчи общественото безпокойство след аварията в АЕЦ "Даиичи" в префектура Фукушима през март. Стрес тестовете трябва да убедят местните власти, че е безопасно да разрешат рестартирането на реакторите. За да компенсира загубените мощности, Япония усилено внася изкопаеми горива, пише "Дневник".

Все още се обсъждат подробностите около предложението, но по принцип то предвижда срокът за експлоатация на ядрените реактори да бъде 40 години, както по-рано този месец предложи министърът на околната среда и предотвратяването на ядрени инциденти Гоши Хосоно, обясни главният секретар на кабинета Осаму Фуджимура. Правителството ще позволи на компаниите, които стопанисват реакторите, да удължат живота им с до 20 години, както се прави и в САЩ, при положение че покриват определени стандарти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.