1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Япония затвори АЕЦ, застрашена от цунами

Япония затвори АЕЦ, застрашена от цунами

Снимка:

Изваждането на централата от енергийния баланс на Япония увеличава риска от дефицит на електричество през лятото и режим на тока

Третият по големина енергиен оператор в Япония прие препоръката на премиера Наото Кан да бъде изключена ядрена централа на около 200 км югозападно от Токио, за да се подсили защитата й срещу евентуално цунами с мащабите на това, което предизвика през март най-тежката авария в атомната енергетика от 25 години насам.

В същото време друга компания съобщи, че е установила изтичане на минимално количество радиоактивен газ в АЕЦ "Цуруга" на западния бряг на Япония. Japan Atomic Power обяви, че течът своевременно е бил спрян, без да са нанесени щети на околната среда, предаде "Ройтерс". Компанията разследва причината за изтичането.

Радиацията от АЕЦ "Цуруга" е била една четиристотинхилядна от допустимата годишна доза, заяви говорител на фирмата и допълни, че устройствата, които отчитат нивата в района около централата, не са регистрирали промяна.

"Чубу илектрик пауър" обаче обяви, че затваря своята АЕЦ край Хамаока и че ще възстанови работата й чак когато властите одобрят защитната стена срещу приливна вълна и другите мерки за сигурност. Целият процес може да отнеме до 2 години.

Според експерти, работещи за правителството, вероятността от земетресение от 8-а степен в района на Хамаока в следващите 30 години е изключително голяма - около 87%. Това от своя страна предизвика спор защо изобщо е било решено да се строи на това място АЕЦ.

Изваждането на централата от енергийния баланс на Япония увеличава риска от дефицит на електричество през лятото и режим на тока, от който ще страдат както граждани, така и цели предприятия.

Решението е сигнал за сериозен поврат в енергийната политика на страната, след като земетресението от 11 март на практика унищожи  четири реактора на централата във Фукушима. Ядрените централи осигуряват около 30% от енергията.

"Знаем, че като спираме АЕЦ "Хамаока", създаваме трудности на много клиенти и на нашите акционери, но категоричното спазване на безопасността ще стане фундамент на политиката за дългосрочно експлоатиране на ядрената енергия, от което накрая ще печелят всички", заяви президентът на "Чубу илектрик" Акиша Мицуно.

Реакторите са осигурили едва 14% от енергията, произведена от компанията през 2009-2010 г., а основният дял (47%) в производството идва от газови електростанции.

Решението бе взето в понеделник на заседание на борда на директорите. На разговорите в събота не беше постигнат консенсус заради притесненията дали ще се намерят достатъчно алтернативни източници на енергия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.