1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Японски гълъб, прелетял Тихия океан, е бил спасен от природозащитници

Японски гълъб, прелетял Тихия океан, е бил спасен от природозащитници

Той ще бъде използван за евентуалното развъждане на подобни издръжливи птици

Японски гълъб, прелетял Тихия океан, е бил спасен от природозащитници, които го открили в канадска военновъздушна база и ще бъде използван за евентуалното развъждане на подобни издръжливи птици, съобщава АФП.

Отслабналият и изморен гълъб е бил открит в база на остров Ванкувър в провинция Британска Колумбия, откъдето е бил отнесен до ветеринарна клиника.

Едногодишният гълъб е бил пуснат на 9 май заедно с 8 000 други от гълъбовъди в северната част на Япония за състезание от 1 000 км, разказва пред агенцията неговият собственик, 73-годишният пенсионер Хироясу Такасу.

„Никога не съм чувал за гълъб, който може да пропътува до Канада. Не е за вярване. Сигурно е почивал върху товарни кораби, за да успее да стигне до там”, разказва с вълнение пред АФП Такасу.

Обикновено един гълъб може да прелети разстояние до 650 км. В този случай птицата е прелетяла над 8 000. Неговият оригинален собственик е бил маркирал гълъба с пръстен с името и контактите си, и не е пожелал да си го получи обратно, изпратен със самолет, заради високата цена, обяснява Рег Уескот от Планинската птича спасителна общност на Канада (Mountainaire Avian Rescue Society), които са поели грижите над гълъба.

Местна организация на гълъбовъдите вече е предприела постъпките за легалното осиновяване на птицата и се надява да успее да развъди подобни издръжливи видове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.