1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Японци правят козметика и лекарства от наши рапани

Японци правят козметика и лекарства от наши рапани

Страната ни може да се възползва от около 120 млн. евро

Рапаните изяждат черната мида, която вирее по българското черноморско крайбрежие. Оказва се, че рапаните се явяват "морски хищници", тъй като са всеядни. Един от любимите им деликатеси е именно черната мида.

Еколози от ЕС алармират за опасността големите залежите от рапани да изядат всичко, а черната мида да изчезне. Оказва се, че далновидни българи целенасочено произвеждат рапани за износ в Япония.

Предприемчивите жители на Страната на изгряващото слънце правят от българските рапани високотехнологична и много скъпа козметика. И не само това. Оказва се, че от българските рапани японците правят и лекарства срещу язва и стомашни проблеми.

Преди време законодателно е регулирана популацията на рапани. Сега обаче този пункт е отпаднал от нашето законодателство. За да поправят тази грешка или поне да запазят черната мида по родното ни крайбрежие европейските еколози съветват страната ни да се възползва от финансовия ресурс на европейската приограма "Рибарство и аквакултури".

Страната ни може да се възползва от около 120 млн. евро. Черната мида може да бъде запазена с евросредства като например се изградят специални ферми за миди.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.