Язовир „Караманите" може да наводни село Метличина

Обявено е частично бедствено положение

Частично бедствено положение е обявено във вълчидолското село Метличина. Причината са пробойни в близкия до селото язовир „Караманите", съобщи Дарик.

Язовирът  е сух от години. След обилните валежи това лято обаче започнал да се пълни, като водата дошла от седемте язовира над него, които се изпускат контролирано. За получените пробойни в стената на „Караманите" сигнализирали жители на селото. Изтичащата вода отива към деретата, едно от които води към Метличина.

За предаварийно състояние на водния обект е уведомена Областна дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението". Екипи на службата втори ден работят по отстраняване на проблема, а язовирът е под непрекъснато наблюдение. В основата на стената му са поставени чували с пясък. Прокопан е канал, който да отвежда водата в дерето.

„Караманите" се намира на около 6-7 километра от Метличина. Местното население е предупредено и е в готовност за евакуация при евентуална бедствена ситуация, увери кметът на Вълчи дол.

Обявеното частично бедствено положение е в сила от вчера. Възможно е още днес следобед да бъде отменено, ако опасността от наводнение отпадне.