1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Язовир "Нейковци" ще водоснабдява градовете Трявна и Плачковци

Язовир "Нейковци" ще водоснабдява градовете Трявна и Плачковци

В момента се извършва обследване на техническото състояние на водоема

Търгът за избор на строител може да бъде обявен през втората половина на 2015 г., а реалното строителство да започне през 2016 г., пише infrastructure.bg. Това обяви при проверка на обекта Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. В момента там се извършва техническото обследване за регистриране на изпълненото строителство на язовирната стена. Според Министър Терзиева обследването е необходимо, за да се оцени състоянието на изграденото и да се направи проекта за завършване на язовирната стена", каза министър Терзиева при проверка на дейностите. След изработката на техническия проект ще стане ясна индикативната стойност за изграждане на съоръжението и пречиствателната станция за питейни води, допълни тя.
 
Завършването на обекта ще осигури непрекъснатост на водоснабдяването на 30 000 души в област Габрово. Като начало от "Нейковци" ще се водоснабдяват градовете Трявна и Плачковци с население близо 15 хиляди. 

Строителството на язовира е започнало през 1978 г., но е прекъсвано няколко пъти. През 2001 г. е спряно окончателно. Стана ясно, че Министерството на регионалното развитие стартира една нова програма за борба с безводието, която за 2014 г. е с бюджет от 20 млн.лв. Амбицията  е догодина да се отдели по-голям ресурс от публичната програма за тази цел.

През 2014-та започва и ремонтът на язовирната стена на яз. "Христо Смирненски". Очаква се търгът за избор на строител да стартира през месец август. Индикативната стойност на рехабилитацията на стената на яз. "Христо Смирненски" е 330 хил. лева. Средствата са осигурени от държавния бюджет. Съоръжението е основен водоизточник на Габрово и обслужва 18 населени места от общината. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.