1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Язовир „Среченска бара” съдържа 5 900 000 куб. метра вода

Язовир „Среченска бара” съдържа 5 900 000 куб. метра вода

За пръв път от половин година притокът във водоизточника е бил по-голям от разхода

Дъждовете и падналият в края на миналата седмица сняг задържаха нивото на язовир „Среченска бара”, предаде БНР. Източникът на питейна вода за Монтана, Враца и още 20 населени места в района сега съдържа 5 900 000 куб. метра вода, а санитарният минимум е 3 000 000 куб. метра.

За пръв път от половин година притокът във водоизточника е бил по-голям от разхода. В петък, събота и неделя язовир „Среченска бара” е поел 311 000, а по трите направления - Враца, Монтана и Берковица, са изтекли 288 000 кубични метра вода. В първите дни на седмицата обаче потреблението отново е надвишило притока. Загубите се компенсират с понижено налягане във водопроводната мрежа в нощните часове. Най-големи надежди от ВиК-Монтана възлагат на топенето на снежната покривка в района на прохода Петрохан, каза управителят на дружеството Валери Иванов.

"Правим всичко това, за да можем януари и февруари да задържим язовира на някаква прилична кота на водно ниво и през март като се постопли времето да се получи отток и да започнем да пълним", уточни Иванов.

Според анализите на дружеството, в края на март обемът на водоизточника обикновено се стабилизира и при активното снеготопене достига максимума от 15 милиона кубични метра.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.