1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Язовирите са пълни на 54%

Язовирите са пълни на 54%

Това гарантира задоволяване на водопотреблението и същевременно осигурява достатъчен свободен обем за поемане на водите от предстоящото снеготопене

В комплексните и значими язовири има 3 506,6 млн. куб. м вода, което представлява 54 % от сумата на общите им обеми. Това гарантира задоволяване на водопотреблението и същевременно осигурява достатъчен свободен обем за поемане на водите от предстоящото снеготопене и пролетното пълноводие.

Според основното им предназначение наличните в тях завирени обеми са както следва: за питейно-битово водоснабдяване – 69,4% от общия им обем, за напояване – 46, 5% от общия им обем и за енергетика – 56,4% от общия обем.

Съгласно Закона за водите поддръжката и ремонтно-възстановителните дейности на язовирите, на хидротехническите и защитните съоръжения се осигуряват от собствениците, а контролът по изпълнение на тези дейности от началото на 2016 г. се осъществява от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Министерството на околната среда и водите (МОСВ)  управлява водите на 53 комплексни и значими язовира. Всеки ден МОСВ публикува на интернет страницата си хидроложка прогноза за състоянието на речните нива,  която включва и информация за наличните обеми в тези язовири.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.