1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Йордания обедини в интернет 11 хил. археологически паметника

Йордания обедини в интернет 11 хил. археологически паметника

Проектът MEGA възлиза на 1 млн. долара и е осъществен в сътрудничество с културни институции в САЩ

Йордания пусна в интернет най-голямата в света база данни с всичките си археологически паметници. На адрес http://megajordan.org любопитните имат достъп до първата, според местния печат, платформа с толкова подробна информация за една държава.

Тя работи на принципа на Google Earth и показва на картата 11 хил. регистрирани археологически обекта в цялата страна и техните GPS координати. Кликването върху всеки от тях отваря прозорец с описание и оценка на състоянието на обекта.  Археолози ще актуализират информацията в бъдеще, обещават авторите на начинанието.

Йордания е родина на множество исторически забележителности, вписани в листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО, между които най-известна е Петра - издялан в скалите каменен град от 3 век преди н.е. В бившата столица на Набатинското кралство са открити 4000 издълбани в скалите гробници, над 4000 различни фасади, между които Съкровищницата, Базиликата, Манастирът, множество каменни галерии. Набатинците като номади не са развили собствена строителна традиция, затова  Петра е смесица от архитектурните стилове в Египет, Сирия, Древна Гърция и Рим.

Друг известен паметник на Йордания, който може да бъде видян в базата данни, е селището Ум ер Расас от V век с византийски мозайки в църквите си, както и замъкът Каср Амра от VIII век, смятан за един от най-ранните образци на ислямската архитектура.

Проектът MEGA възлиза на 1 млн. долара и е осъществен в сътрудничество с културни институции в САЩ. Едно от приложенията на базата данни е да се определят границите на архитектурните резервати и  да се забрани строителството в съседство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.