1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Югозападното държавно предприятие подготвя мащабен ремонт на „криволинейния“ бараж на река Хърсовска

Югозападното държавно предприятие подготвя мащабен ремонт на „криволинейния“ бараж на река Хърсовска

Целта е да се гарантира сигурността на съоръжението

Изготвяне на проект за основен ремонт на единствения в страната „криволинеен” бараж на река Хърсовска, на територията на „ДГС Благоевград”, започва Югозападното държавно предприятие. Мащабните ремонтни дейности на най-известния поради уникалната си форма и начин на задържане на наносите от поредицата баражи, реализирани от благоевградските лесовъди, се предприемат за първи път след повече от 50 години. Целта е да се гарантира сигурността на техническото съоръжение, за да продължи да изпълнява защитните си функции срещу природни бедствия и наводнения.

След бедственото наводнение на Благоевград през 1954 г. започва реализацията на мащабен проект за борба с ерозията във водосбора на река Благоевградска Бистрица, който се определя като постижение от национален мащаб и пример за добра лесовъдска практика. В изпълнение на предвидените дейности през годините са залесени над 10 000 хектара ерозирани земи и са построени 38 баража с каменна зидария с обем 11 936 кубични метра.

Само във водосбора на река Хърсовска са изградени две укрепителни системи. Първата от тях е в наносния участък, изпълнява основно задръжни функции и включва 5 баража. Втората укрепителна система е на река Марулевска и функциите й са предимно заздравителни. Според експертите техническото състояние на преобладаващата част от баражите в двете укрепителни системи е добро.

„Криволинейният” бараж обаче е в лошо състояние и се нуждае от спешно укрепяване, тъй като е нарушена целостта на съоръженията, което застрашава тяхната безопасност. По експертни оценки капацитетът на баража да задържа наноси е над 50 000 кубични метра. Евентуалното му разрушаване ще наруши целостта на укрепителната система, задържаща над 200 000 куб. метра земна маса, кал и утайка. Тяхното пренасяне в коритото на река Благоевградска Бистрица би причинило бедствена обстановка за града.

До края на 2014 г. проектът за основен ремонт на „криволинейния” бараж на река Хърсовска трябва да е готов. В него е предвидено почистване на фугите по лицевата повърхност на съоръжението от храсти и дървета, за да може безпрепятствено да преминава водният поток, запазване на пропускателната способност на преливника, облицовка на баража чрез зидария от ломен камък от гранит, а на преливника – чрез обработени каменни блокове и др.
Ремонтните дейности стартират догодина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.