1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЮНЕСКО настоява в новия план за управление на парк "Пирин" да се забрани строителството

ЮНЕСКО настоява в новия план за управление на парк "Пирин" да се забрани строителството

Преди месец министърът на околната среда и водите Нона Караджова обяви, че 40% от площта на ски зона Банско са извън дадената от държавата концесия

Предстои мисия за проверка на ЮНЕСКО готов ли е Пирин за списъка на застрашените обекти, в който влизат например долината Бамиян в Афганистан, където талибаните взривиха вековни скулптури, както и националните паркове Гарамба, Вирунга и Окапи в Демократична република Конго, където гражданската война доведе до изсичането на гори. Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” получи достъп до решение за Пирин от последната сесия на Комитета по световно наследство на ЮНЕСКО.

В решението ЮНЕСКО пита още българското правителство дали най-новите два лифта в местността "Бъндеришка поляна" и местността "Платото" от 2010 г. отговарят на плана за управление на Национален парк "Пирин" и териториално-устройствения план на ски зона Банско от 2001 г. или се явяват ново строителство, което ще вкара "Пирин" в листата на застрашените обекти по силата на предходните решения на Комитета по световно наследство на ЮНЕСКО.

В решението на ЮНЕСКО се отправя искане към българското правителство да направи оценка на поемния капацитет на Национален парк "Пирин", за да се предотврати безкрайното увеличение на капацитета на ски зона Банско. ЮНЕСКО настоява в новия план за управление, който трябва да влезе в сила през 2014 г., да се забрани ново строителство (както е и в настоящия план) и всички бъдещи проекти и планове в Национален парк "Пирин" да минават на пълна оценка за въздействие въру околната среда.

Преди месец министърът на околната среда и водите Нона Караджова обяви, че 40% от площта на ски зона Банско са извън дадената от държавата концесия и че ще се предприемат законови промени това да бъде узаконено.

Коалицията „За да остане природа в България” призова премиера Бойко Борисов да спре всякакво строителство в защитените територии, да развали концесионния договор с „Юлен” АД, да влезе във владение на незаконно изграденото, както и да изиска обезщетение за незаконно използваните площи и да се рекултивират незаконно застроените територии в Национален парк "Пирин", част от европейската екологична мрежа Натура 2000 и от световното природно наследство на ЮНЕСКО.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.