1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЮНЕСКО призова да се разработят алтернативни начини за водния транспорт във Венеция

ЮНЕСКО призова да се разработят алтернативни начини за водния транспорт във Венеция

Интензитетът на трафика е пагубен за крехката инфраструктура на града

Представители на огранизацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), след катастрофата на италианския туристически лайнер "Коста Конкордия" в близост до бреговете на Италия, призоваха правителството в Рим да ограничи плаване на големи кораби през центъра на Венеция, съобщава "Макфакс", като се позовава на изявление, поместено на интернет страницата на ЮНЕСКО.

"Трагедията с кораба "Коста Конкордия" от нощта на 14 януари засили дългогодишната загриженост за опасностите, които представляват големи туристически кораби за световното културно наследство, включително и за Венецианската лагуна и залива Сан Марко", се посочва в писмото на директора на Центъра за световното културно наследство на ЮНЕСКО Франческо Бандарин, което е адресирано до министъра на околната среда на Италия, Корадо Клини. Както се казва в текста, писмото е изпратено по препоръка и от името на общата директорка на ЮНЕСКО, Ирина Бокова.

Запознати припомнят, че в близост до известния венециански площад Сан Марко и по водите на лагуната годишно плават около 300 големи туристически кораби. Според експертите на ЮНЕСКО, този интензитет на трафика е пагубен за крехката инфраструктура на града. Тези превозни средства причинят високи вълни, които еродират по основите на древните сгради, а също така допринасят и за замърсяването на околната среда. Освен това, гигантските кораби оказват и отрицателно влияние върху градския пейзаж, като визуално намаляват впечатлението от историческите и културните паметници на Венеция, отбелязва агенция КРОСС.

В своето писмо Бандарин призовава италианското правителство да разработи алтернативни начини за водния транспорт в близост до Венеция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.