1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЮНЕСКО: Всяко бъдещо развитие в буферните зони на Пирин трябва да бъде предшествано от стратегическо планиране

ЮНЕСКО: Всяко бъдещо развитие в буферните зони на Пирин трябва да бъде предшествано от стратегическо планиране

Tвърденията, че Комитета на световното наследство разрешава строителство в парка, са спекулации

Коалиция от природозащитни организации „За да остане природа в България“ съобщава, че решението на Комитета на световното наследство на ЮНЕСКО за Пирин вече е публикувано официално и от него става ясно, че твърденията на вицепремиера Валери Симеонов за това, че ЮНЕСКО разрешава строителство в парка, са спекулации.

ЮНЕСКО продължава да настоява да не се предприемат действия в Пирин, без ефектът им да бъде внимателно оценен.

Какво реши ЮНЕСКО:

1.    Комитетът за световното наследство изисква от държавата каквото и да се изгражда в буферната зона (ски зони Банско и Добринище) на обекта (където е основният интерес за изграждане на ски писти), то да бъде водено и предшествано от стратегическо планиране (точка 6 на решението).

2.    В подточка 6b на решението, комитетът детайлизира горното изискване по отношение на изменението на сега действащия план за управление и задължава държавата спешно да подложи на стратегическа екологична оценка (според българските закони „екологична оценка”) устройственото планиране, основано на измененията от декември 2017 г. Комитетът посочва, че държавата трябва да изпрати копие от екологичната оценка за преглед от IUCN.

3.    В подточка 6c на решението, комитетът конкретизира по аналогичен начин своите изисквания към точка 6 и към подготвяния нов план за управление, като изрично посочва, че е необходимо за неговото приемане да бъде завършена процедура по стратегическа екологична оценка. Освен това комитетът посочва, че до нейното приключване и приемането на плана не следва да се правят каквито и да е било нови изменения на сега действащия план.

4.    В подточка 3 и 6а на решението, комитетът посочва, че следва да се спазват решенията на съда по отношение на стратегическа екологична оценка на подготвяния нов план за управление по течащото в момента дело. По този начин органите на конвенцията показват своето уважение към българската държава и нейнaта съдебна система.

5.    След окончателните решения на съда, държавата да гарантира, че новият план за управление адресира в пълнота всички потенциални заплахи за изключителната универсална стойност на обекта и ясно описва как целите на управление, зонирането и ползването на териториите в Пирин ще допринесат за увеличаване на изключителната универсална стойност на обекта и за предотвратяване на увреждане на неговата цялост. Така както изисква докладът на IUCN след мисията си от март 2018 г .

Във връзка с взетото решение на Комитета за световното природно наследство, от коалиция „За да остане природа в България“ подчертаваме, че: 

Стратегическото планиране в националните паркове се определя от Закона за защитените територии, който казва, че водещи за всички дейности са плановете за управление(чл.11 и чл.21 от закона).

Ски-зоните се явяват буферна зона за ЮНЕСКО, но са част от националния парк и от две Натура 2000 места. Съответно изискванията на българското и европейското законодателство няма как да не бъдат спазвани там. В рамките на делото пред втората инстанция на Върховния съд, по което трябва да се реши дали актуализацията на плана за управление на парка подлежи на екологична оценка, жалбоподателите от страна на Коалиция „За да остане природа в България” поискаха от съда да изпрати запитване до съда на ЕС по този въпрос (т.нар. преюдициално запитване).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.