1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Южна Европа под горещ похлупак

Южна Европа под горещ похлупак

На много места на фермерите е забранено да черпят вода за напояване

Температурите в южна Европа продължават да са високи, а валежи не се очакват. Испания, Италия и Франция са под горещ похлупак, който застрашава не само селскостопанската реколта, но и здравето на хората.
 
По нареждане на министър-председателя на Франция Елизабет Борн е създаден кризисен щаб, който да координира мерките за осигуряване на питейна вода за населението. С особено внимание ще се следи въздействието на безводието върху енергетиката, транспортния сектор и селското стопанство, а населението беше призовано да пести наличните водни ресурси. Според властите настоящата суша е най-дългата в историята, а синоптиците не очакват дъждове още две седмици. През юли валежите във Франция бяха с 84% под средните за сезона количества.
На много места на фермерите е забранено да черпят вода за напояване, има забрани и за поливането на тревни площи и голф-игрища. 
 
Подобна е ситуацията в Испания, където ползването на вода е силно ограничено, но засега не засяга селското стопанство. Въпреки това се очаква сушата да нанесе щети на производството на слънчоглед, зърно и маслини. Животновъдството също среща трудности в по-сухите части на страната, където големи ферми вече се снабдяват само от цистерни. 
В Италия ситуацията остава напрегната, въпреки че през миналата седмица над долината на река По имаше валежи, които вдигнаха нивото й. По-големият отток помогна и за спиране на навлизането на солена вода от морето. Въпреки това нивото на най-дългата италианска река остава рекордно ниско.
 
Заради безводието реколтата от мека пшеница в този регион е с 40% под нормалните количества, а при царевицата има опасения от тотални щети. Според фермерската организация Колдирети тазгодишната зърнена реколта ще остане с 30 на сто по-слаба от миналогодишната, като за царевицата прогнозата е до минус 45 процента. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.