1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. „За да остане природа в България“ организира протести в 9 града

„За да остане природа в България“ организира протести в 9 града

Прецедентът, който застраши Природен парк "Странджа" продължава да е в сила

Коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България“ организира протести в 9 града. Еколозите предупреждават, че прецедентът, който застраши Природен парк "Странджа" продължава да е в сила, въпреки че късно в петък министърът на регионалното развитие откри процедура за промяна на общия устройствен план на община Царево и спря прилагането на плана от 2008 година.

Коалицията „За да остане природа в България“ настоява да се вземе трайно законодателно решение, което да гарантира, че в бъдеще няма да се приемат устройствени планове без екологична оценка. Природозащитниците предлагат законодателни промени - в Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, което да позволи обжалването на общи устройствени планове. И друга промяна, която да позволи да бъдат обявявани за нищожни общи устройствени планове, приети без екологична оценка и оценка за съвместимост.

Докато се променя общият устройствен план на Царево, няма да се изпълняват проекти за строителство на туристически комплекси край морето в този район, коментира министърът на околната среда Искра Михайлова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.